На жаль, від харчового отруєння ніхто не застрахований. І як би сильно ви не опікали і не дбали про свою дитину, це може статися і з ним. Маленькі діти дуже часто тягнуть до рота брудні предмети або можуть з’їсти немиті фрукти. Тому кожній мамі необхідно знати і вміти надавати допомогу, якщо її дитина отруїлася.
Отже, тема нашої сьогоднішньої статті — «Харчове отруєння у дитини, симптоми».
Найпоширенішими бактеріями, які потрапляють в продукти харчування, є Salmonella і деякі види кишкової бактерії Escherichia coli. Основними симптомами, отруєння цими вірусами, бувають діарея, блювота, біль у кишечнику, іноді висока температура.
Ідеальними продуктами для заселення цих бактерій є погано оброблене м’ясо і птиця, риба, спіймана в забруднених водоймах, пошкоджені сирі яйця, молочні продукти, а іноді й сирі овочі й фрукти.
Неправильне приготування і зберігання цих продуктів може бути причиною отруєнь. А при не дотриманні норм і правил гігієни при обробці харчових продуктів, розмноження мікроорганізмів збільшується. Особливо обережними потрібно бути в літній сезон, тому що від жарких і високих температур їжа псується дуже швидко і небезпека харчових отруєнь збільшується. Тепер давайте поговоримо детальніше про харчове отруєння у дитини, симптоми якого також повинні знати всі мами.
Якщо, незважаючи на всі обережності, отруєння продуктами харчування все ж сталося, то в першу чергу організм необхідно позбавити від отрути і токсинів. Найефективніший спосіб — викликати блювоту. Найбільш швидкий варіант це зробити — натиснути на корінь язика чистим пальцем. Для малюків молодше трьох років він не прийнятний, так як дитина може сильно налякатися і захлинутися блювотними масами. Для викликання блювоти у таких маленьких дітей їх потрібно напоїти великою кількістю кип’яченої води. Для малюка дворічного віку двох літрів буде достатньо. Щоб випити таку величезну кількість води, потрібно давати пити невеликими обсягами, але досить часто.
Рідкий і частий стілець теж у своєму роді корисний. Блювота і діарея — це захисна реакція організму, що допомагає швидше очиститися від отруйних речовин. Але негативною стороною є зневоднення. Для того, щоб не допустити цього і допомогти якнайшвидше відновити до нормального стану діяльність кишечника, необхідно частіше пити воду або спеціальні сольові розчини, які можна придбати в будь-якій аптеці. Годувати їжею і знову навантажувати кишечник не можна, до тих пір, поки симптоми не ослабнуть. Якщо такого готового розчину немає у вас під рукою, то приготувати його самостійно нескладно. Для цього потрібно взяти 2-3 моркви середнього розміру, нарізати шматочками і відварити в одному літрі води. Потім у відвар додайте чайну ложку солі, 100 грам родзинок, половину чайної ложки соди і 4 чайні ложки цукру і трохи прокип’ятіть. Моркву можна замінити 100 г родзинок. Після охолодження процідити і можна пити. Груднічку давати по одній-дві чайні ложки цього напою через кожні 6-10 хвилин, дитині старше півтора років дозування збільшується в два рази (три чайних ложки) через кожні 15 хвилин., Можна дати посмоктати заморожені шматочки льоду з соку, приготовленого в домашніх умовах .
Як правило, шести-восьми годин буває досить організму, щоб прийти в себе. Якщо симптоми отруєння тривають довше і з’являються явні ознаки зневоднення, то терміново викликайте лікаря.
У домашній аптечці завжди повинні бути лікарські засоби для швидкої допомоги при отруєнні і сприяють очищенню організму від отруйних речовин. Збираючись у подорож чи поїздку за місто, на дачу, подбайте про те, щоб сунути в кишеню сумочки активоване вугілля, або інші препарати, які може порекомендувати дільничний лікар. Перед вживанням вивчіть в інструкції можливі побічні дії, протипоказання і дозування. Без призначення лікаря не давайте антибіотики та інші сильнодіючі ліки.
Щоб уникнути цього неприємного захворювання потрібно не забувати про міру профілактики. По-перше, не забувайте мити руки перед їжею і перед приготуванням їжі. По-друге, обов’язково залишайте їжу тепловій обробці, особливо в літній період часу. Продукти, що вимагають охолодження, не тримайте при кімнатній температурі. Відразу прибирайте їх в холодильник, як тільки принесли їх з магазину, після використання при приготуванні їжі. Навіть розморожувати продукти потрібно в холодильнику. По-третє, обов’язково мийте кухонний інвентар, посуд гарячою водою та миючими засобами після кожного етапу приготування їжі (особливо, якщо вони стикалися з сирими м’ясом і птицею). По-четверте, збираючи дитині в школу бутерброди, то з вечора покладіть їх у холодильник, а віддайте перед самим виходом. У охолоджених продуктах мікроби розмножуються не охоче. Контейнер для зберігання бутербродів мийте щодня.
І останнє, поясніть дитині яку небезпеку несе в собі купання в забруднених водоймах, а вже тим більше не можна пити воду з них. Сиру воду необхідно доводити до кипіння, а в дачних умовах — кип’ятити 5 хвилин.
Літо – пора свіжих овочів та фруктів і пора… нажаль отруєнь.
Харчові отруєння — це захворювання гострого характеру, що виникають після споживання їжі зараженої певними видами мікроорганізмів, або в якій є мікробні отруйні речовини різного походження. Серед харчових отруєнь найпоширенішими є харчові токсикоінфекції, які виникають внаслідок споживання їжі, зараженої деякими видами мікробів (сальмонелами, патогенними серотипами кишкової палички, стрептококами та ін.). Характерною ознакою токсикоінфекцій є те, що вони виникають після вживання їжі, у якій міститься велика кількість збудників хвороб. Найтяжчим із харчових отруєнь бактеріального походження є ботулізм. Недотримання при домашньому консервуванні термінів стерилізації, неякісне миття посуду, овочів та фруктів сприяє розвитку мікробів ботулізму, накопиченню його токсину, який викликає отруєння. Останнім часом почастішали випадки виникнення ботулізму від вживання в’яленої риби домашнього приготування. Інкубаційний період при ботулізмі триває від 6-8 годин до кількох днів. Ранніми ознаками захворювання є розширення зіниць, опущення повік, двоїння в очах, відсутність реакції на світло. При цих симптомах необхідно негайно звертатися за медичною допомогою.
Щоб запобігти виникненню харчових отруєнь мікробного походження дотримуйтесь таких правил:
- не купуйте м’ясо, якщо відсутнє клеймо про ветеринарно-санітарний огляд його;
- захищайте харчові продукти від забруднення, користуйтесь чистим посудом, доброякісною водою, дотримуйтесь правил особистої та виробничої гігієни;
- не вживайте сирого молока;
- качині та гусячі яйця використовуйте тільки для випікання хлібних виробів;
- суворо дотримуйтесь технології приготування, термінів теплової обробки страв із м’яса та риби, термінів зберігання та реалізації продуктів, які швидко псуються;
- старанно мийте овочі, посуд для приготування в домашніх умовах консервів і суворо дотримуйтесь термінів їх стерилізації;
- не допускайте змішування свіже приготованої страви із її залишками попереднього дня;
- не захоплюйтесь приготуванням м’ясних і рибних копченостей в домашніх умовах;
- усі продукти, що швидко псуються, зберігайте лише на холоді, слідкуючи за тим, щоб готові для вживання страви не торкалися при цьому сирих м’яса та риби;
- перед вживанням, особливо дітьми, сирих овочів та фруктів, обдавайте їх окропом;
- і останнє, найпростіше, але не менш значиме: завжди перед вживанням їжі старанно мийте руки з милом і привчайте до цього дітей.
Не допустити виникнення харчових отруєнь легше, ніж їх лікувати. Але, якщо у Вас чи членів Вашої родини після прийому їжі все ж таки з’явилися перші ознаки харчового отруєння — це підвищення температури тіла, озноб, головний біль, блювання, біль у животі, пронос та інше, не займайтеся самолікуванням, негайно звертайтеся за медичною допомогою.